![](/media/lib/204/n-motywacja-407c9575b20c7b81ef75ff2ac91d9a58.jpg)
Myjąc ręce, chłopiec znalazł miecz sprzed 3 tys. lat
9 września 2014, 08:58Myjąc ręce w rzece Laozhoulin w prowincji Jiangsu, 11-letni Yang Junxi natrafił 2 lipca na miecz z brązu sprzed ok. 3 tys. lat.
![](/media/lib/387/n-sztuczny-enzym2-8ba2c277d7bac8683665f1966f337c50.jpg)
Pierwszy sztuczny enzym z dwiema niebiologicznymi grupami katalitycznymi
10 lutego 2020, 17:36Naukowcy z Uniwersytetu w Groningen przekształcili nieenzymatyczne białko w nowy sztuczny enzym. W tym celu dodali do niego 2 abiologiczne składowe katalityczne: nienaturalny aminokwas i kompleks z miedzią.
![](/media/lib/70/makrofagi-f03f5d2a0fa2ee8e06e80964d391516f.jpg)
Pomocne zapalenie
4 października 2010, 17:54W FASEB Journal, piśmie wydawanym przez Amerykańskie Towarzystwa Biologii Eksperymentalnej, ukazał się artykuł, który może zmienić sposób w jaki leczone są urazy mięśni czy stosuje się środki przeciwzapalne.
![](/media/lib/226/n-kadzidelko-c4229fe2e3ce724fd3f9a49d366ced3d.jpg)
Kadzidła palone w pomieszczeniach bardziej szkodliwe od papierosów
26 sierpnia 2015, 12:25Porównanie dymu ze spalania kadzideł i papierosów dało zaskakujące rezultaty. Wyniki uzyskane przez Chińczyków opublikowano właśnie w piśmie Environmental Chemistry Letters.
![](/media/lib/458/n-wzmacniaczkw-266c1bd9f87f39a745e082e7ad14e236.jpg)
Powstały kwantowe wzmacniacze sygnału – ważny krok ku kwantowemu internetowi
11 czerwca 2021, 16:10Dwa niezależne zespoły badawcze stworzyły kwantowe wzmacniacze zdolne do przechowywania multipleksowanych sygnałów, przekazywania splątanych cząstek i pracy na częstotliwościach używanych w telekomunikacji. To bardzo ważny krok w rozwoju skalowalnego kwantowego internetu.
![](/media/lib/77/synapsa-z-nanorurek-3864434e0c1a88ba1040bb0b70c26b2e.jpg)
Uzyskano działającą synapsę z nanorurek węglowych
22 kwietnia 2011, 10:10Inżynierowie z Uniwersytetu Południowej Kalifornii uzyskali funkcjonującą synapsę z węglowych nanorurek. Rozwiązanie będzie można wykorzystać w protezach mózgowych lub po spięciu wielu takich synaps, do stworzenia syntetycznego mózgu.
![](/media/lib/231/n-biang-345d8fd8b55e3f907575c0eeb496127d.jpg)
Do tego profesora lepiej się nie spóźniać
30 października 2015, 07:31Wang Sijun, profesor z University of Electronic Science and Technology of China (UESTC) w Syczuanie, wpadł na pomysł, jak skutecznie zniechęcić studentów do spóźniania. Każe im wykaligrafować 1000 razy znak "biang", najbardziej skomplikowany z obecnie używanych znaków pisma chińskiego. Jego nakreślenie wymaga 56 pociągnięć długopisem.
![](/media/lib/323/n-demencja-7137396f5aed25f53354665252567bdb.jpg)
Odkrycie pięty achillesowej amyloidu beta ułatwi walkę z alzheimerem czy parkinsonizmem?
19 sierpnia 2021, 10:52Neurobiolodzy w Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (UCSD) odkryli właśnie mechanizm, który utrzymuje prawidłowe działanie synaps glutaminergicznych, głównego rodzaju synaps, których neurony używają do wzajemnego aktywowania się. Doktor Bo Feng, profesor Yimin Zou i ich koledzy zidentyfikowali przyczynę degeneracji synaps powiązanych z amyloidem beta
![](/media/lib/101/n-matematyka-5d069b9d5b7df6df7f10524bb380def2.jpg)
Pierwsze prawdziwe obliczenia kwantowe
25 lutego 2013, 13:06Naukowcy z brytyjskiego University of Bristol i australijskiego University of Queensland zaprezentowali działanie pierwszego kwantowego algorytmu, który jest w stanie przeprowadzić prawdziwe obliczenia bez wcześniejszej znajomości wyniku. Wykorzystany przez nich kwantowy algorytm oszacowania fazy jest ważną częścią innych, bardziej złożonych algorytmów, a jego praktyczne wykorzystanie przybliża nas do momentu pojawienia się maszyn kwantowych
![](/media/lib/243/n-fioletowy-kalafior-9f66b6bdfb65b7bc6e18107aa7cc2adc.jpg)
Nowy superpokarm: fioletowy chleb
29 marca 2016, 12:55Profesor Zhou Weibiao z Narodowego Uniwersytetu Singapuru opracował przepis na fioletowy chleb, który jest ponoć zdrow(sz)y i dobry dla odchudzających się. Zachował przy tym znany ludziom smak i delikatną teksturę. Naukowiec przekonuje, że chleb przygotowuje się wyłącznie z naturalnych składników.